Розпочато роботу над освітньою соціально-реабілітаційною програмою ПНУ для ветеранів війни «Віднайди себе!»

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася перша зустріч, присвячена роботі над новою освітньою соціально-реабілітаційною програмою ПНУ для ветеранів війни «Віднайди себе!».

На даному етапі формується план пріоритетних дій на виконання постанови Кабінету Міністрів України “Про реалізацію експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти засобами освіти, спорту та реабілітації”. Ця ініціатива спрямована на підтримку та реінтеграцію ветеранів війни синергетичним підходом через освіту, психологічну підтримку та новітні програми фізичної реабілітації.

У зустрічі взяли участь ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, керівники профільних структурних підрозділів університету, зокрема, декан факультету психології Лариса Заграй, декан факультету фізичного виховання та спорту Ярослав Яців і директор Інституту мистецтв ПНУ Володимир Федорак та викладачі, уповноважений ректора з питань реалізації та координації проєкту освітньої соціально-реабілітаційної програми ПНУ для ветеранів війни «Віднайди себе!», доцент кафедри Микола Стовбан, завідувач кафедри, професор Лідія Шеремета, керівництво управління ветеранської політики Івано-Франківської обласної військової адміністрації, радник голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Володимир Веркалець, директор Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Василь Жураківський, представники ГО “Дружини янголів” та ГО “Родини загиблих захисників і захисниць Івано- Франківська, керівництво Івано-Франківського обласного центру зайнятості, БФ підтримки воїнів імені Василя Стефанишина, реабілітаційний центр «4.5.0. Прикарпаття».

Учасники погодили пропозиції щодо подальшої роботи, підтримавши ініціативи Прикарпатського університету.

У свою чергу ректор та учасники програми ПНУ «Віднайди себе!» запевнили, що на даному етапі дуже важливою є кожна думка та кожна ідея ветеранської спільноти та громадських організацій, які допоможуть Прикарпатському національному університету створити найкращі умови для соціальної реабілітації ветеранів через нову професійну освіту, програми фізичної та психологічної реабілітації.

8 вересня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підтримав ідею Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника про те, аби українські університети стали центрами фізичної та соціально-психологічної реабілітації ветеранів війни. Адже вони мають відповідний науковий і навчальний потенціал, який за підтримки держави, може реалізовувати це надважливе для України завдання. Про це йшлося під час онлайн зустрічі Глави держави зі студентами фізичного виховання та спорту закладів вищої освіти України.

30 січня 2024 року вийшла постанова Кабінету міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту з переходу від військової служби до цивільного життя ветеранів війни на базі закладів освіти засобами освіти, спорту та реабілітації», якою було визначено Прикарпатський національний університет одним із пʼяти університетів України, на базі яких буде здійснюватися пілотний проєкт.